Thursday, July 21, 2011

Aku dan kereta

Dear Diary,


Masa aku kecik2...masa aku belum ada adik-adik lagi...aku suka tanya soalan (tapi sebenarnya sekarang ini pun umi cakap aku suka tanya soalan jugak). Bila aku tanya soalan, umi dan abah akan jawab betul2...tak tipulah. Kalau aku tak faham apa yang dia orang cakap...aku tanyalah lagi. Lepas itu aku suka tanya pasal kereta. Umi dengan abah selalu main teka teki kereta dengan aku. Bila jalan-jalan, kalau nampak kereta dia orang tanya, Fahim itu kereta apa. Aku suka main teka teki macamni. Kalau aku jawab dia orang cakap 'pandailah Fahim.' Kalau aku tak tahu dia orang beritahula nama kereta tu supaya aku boleh jawab lain kali.

Aku suka.

Dalam tahun ini, aku dengan adik aku Ziyad suka kumpul kad cerita Cars. Ada kad Lightning McQueen, Doc Hudson, Mater dan macam-macam lagi. Dalam kad tu ada tulis pasal enjin, kelajuan kereta. Lepas tu bila nampak kereta atas jalan, aku pun tanyalah abah pasal enjin, kelajuan kereta yang aku nampak. Nasib baik abah sabar melayan aku. Umi tak tahu sangat. Kalau aku tanya umi mesti umi tanya abah balik. Macam-macam kereta aku jumpa. Aku pun seronok tahu nama dan jenis kereta. Kalau ada kereta yang aku tak tahu jenis dia, aku akan ajak abah atau umi pergi kat belakang kereta tu untuk baca nama dia.


Umi selalu tanya aku...'macam mana Fahim tahu nama kereta ini. tak pernah jumpa pun'.


Apa lagi umi...kena belajar laaa....


Aku beritahu atuk, bila besar nanti aku nak belikan atuk kereta BMW...tunggu ek atuk...


Fahim


-----------------


Hobi baru Fahim...mengenali jenis kereta, enjin dan kelajuan. Membezakan mana lagi besar, berapa banyak ekzos dan macam-macam lagi. Saya pun pening...nasib baik ada abah yang rajin melayan.

No comments: