Thursday, December 25, 2008

Kisah Haji 2

Tangguhkan ke 2009. Tapi to be honest masa decide benda tuh aku rasa nothing...tak excited tak happy ..langsung takder...biasa jer....cuma kata kita pergi sebab dah dapat panggilan padahal hati sebenarnya tak ada keinginan yang kuat utk pergi. Ini apa yang aku rasa tak sure Anwar macam mana.

Mac / April 2008 kami ke Tabung Haji di Bangi...sebab utama untuk memasukkan duit Fahim n Ziyad. Sebab sampingan ialah untuk memaklumkan pada Tabung Haji plan kami untuk tangguh pemergiaan ke 2009 (betapa kami memandang ringan perkara haji ini....)
Sampai di Tabung Haji Anwar ambil nombor giliran dan aku terus pergi ke meja pertanyaan di situ. Ada seorang kakitangan di situ tak sure apa jawatan dia. Duduk di situ dan serahkan surat Tabung Haji pada beliau dan inform pada beliau niat kami.
Inilah antara kisah yang aku ingat...staff itu begitu beria2 tanya kenapa tak nak pergi etc....pada mulanya dia dah isi borang kami dan nyatakan kat situ kami tangguh ke 2009...dah siap cop lagi.
Tapi lepas dia sign form dia tengok balik aku dan tanya balik kenapa tak nak pergi/betul ke tak nak pergi....dia nampak sangat teragak2....sampailah dia nasihatkan aku...kenapa tak pergi tahun ini...awak muda lagi...lagipun dah terpilih bukannya standby ...rugi sangat kalau tangguh.
Tak tahu kenapa bila lama beliau cakap macam tuh hati dah rasa serba tak kena...dah fikir macam-macam....aku pun pergi kat Anwar ajak dia jumpa jugak staff tu...dan apa yang dinasihatkan beliau...fikir dulu...dan beliau kembalikan surat tersebut pada kami...

Subhanallah....Maha Suci Allah

Kami balik bersama surat yang dikembalikan dan plan kami semua berubah...fikiran kami dan bertukar..hati kami dah berubah...bincang2 balik kami fikir betul jugak yer...kalau tangguhkan ke 2009 confirm ke dapat pergi masa tuh..kalaulah mengandung atau bersalin 2009 lagi susah nak pergi...kalau mengandung mesti dah sarat dan kalau bersalin anak mesti baru 2/3 bulan...takkan nak tinggal baby sekecil tuh...dan confirm menyusu badan jugak
Sedangkan kalau pergi tahun 2008 Ziyad even though masih exclusive menyusu badan tapi dia dah nak masuk 2 tahun so lagi senang nak bercerai susu...fahim pulak dan 3 tahun lebih tak ada masalah nak tinggal...dia seperti namanya seorang anak yang faham
Cuma satu lagi yg kami fikirkan adik Anwar kahwin hujung tahun kalau clash tarikh susah juga. Dan untuk rasionalkan perkara itu kami fikir takpe kalau kita pergi awal rasanya sempat untuk majlis kahwin...dan keputusan kami mmg ke arah untuk pergi tahun 2008.
Masa tu dah rasa lain dah...barula terasa debarannya.... excited dan macam2 perasaan yang tak boleh digambarkan.

Ada juga orang inform kami jangan pergi tahun ini...2008. Tahun ini Mekah tengah construction, berdebu...hotel semua jauh...masa tu mmg sedih bila dengar cakap2 macam ini sbb rasa macam tak disupport. Tapi Anwar cakap takper ini cabaran untuk kita kalau betul kita nak pergi kenapa nak fikir apa yang orang cakap.

Betapa Allah Maha Berkuasa...sekejap itu sahaja boleh menukar fikiran dan hati kami.
Sometimes aku terfikir juga mmg semua staff kat Tabung Haji kalau kita cakap nak tolak atau tangguhkan haji seperti yg kami buat adakah mereka akan buat seperti mana yg kami dilayan...atau adakah Allah mmg nak bukakan hati kami melalui staff di Tabung Haji tersebut...wallau'alam
Walau apapun itulah detik permulaan cabaran haji kami

No comments: